Zonsondergang

Magic happens in the air

Wat is er meer cliché dan een zonsondergang fotograferen? Een zonsopgang misschien? Niets is er echter meer bevredigend dan het fotograferen van zo’n zonsopkomst of zonsondergang. Niet elke zonsopkomst of zonsondergang zal er echter spectaculair uitzien. De zon een klein bolletje in de lucht, wat oranje wordt en dan in de zee of achter de heuvels zakt…… Er moet wel wat meer te zien zijn.


Er wordt wel eens gezegd dat Los Angeles van die mooie zonsondergangen heeft vanwege de smog. Dat is absoluut waar. De omstandigheden in de lucht spelen een grote rol bij het schieten van een romantisch plaatje, of het nu smog of stof in de lucht is. Wat wolken / stof / smog waar het licht van de ondergaande zon zijn kleur aan gaat geven. Deze helpen om de lucht er spectaculair te laten uit zien als de zon zich richting de horizon begeeft. Een spectaculaire lucht… maar hoe belicht je die?

“De foto's zijn er gewoon hoor, je hoeft ze alleen maar even te maken”

“Waar licht is, kun je fotograferen”

“De foto's zijn er gewoon hoor, je hoeft ze alleen maar even te maken”

De zonsopkomst

De Peel Budel -Dorplein 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 24mm - f/8 - 1/160 sec ISO 100
De Peel Budel -Dorplein 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 24mm - f/10 - 1/160 sec ISO 160
De Peel Budel -Dorplein 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 24mm - f/8 - 1/2000 sec ISO 160
Cornwerd Friesland 2020 Nikon D750 i.c.m.24-70 mm objectief. Exif gegevens : 18mm - f/2.8 - 15 sec ISO 100
Kempenbroek Budel 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 24mm - f/8 - 1/500 sec ISO 250
Hoorn (N.H) 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 35mm - f/2.8 - 15 sec ISO 160

Kijk voor resterende foto’s in onderstaande galerij. 

Voor tips scrolt u verder naar beneden.

Mooie zonsondergang fotograferen met deze tips!

Zonsondergangen zijn er het hele jaar, maar zeker in de zomer genieten we hier extra van. Aan het strand, tussen de weilanden, bij mooie meertjes. Zo’n lucht vol spectaculaire kleuren is prachtig om te zien, maar dit goed vastleggen op foto is niet altijd even makkelijk.

  • Juiste belichting

Het belangrijkste bij iedere foto is de juiste belichting. En dit heeft alles te maken met de instellingen die je gebruikt. Wanneer je alle instellingen automatisch zet, wil je camera je foto altijd ‘gemiddeld’ belichten. Dit wil zeggen dat er zo weinig mogelijk zwart en wit in de foto zit, maar zoveel mogelijk gemiddelde tinten. Wanneer je met zonsondergang tegen de zon in fotografeert bestaat snel de kans dat je foto te licht wordt. Hierdoor komen kleuren niet goed over en krijg je uitgebleekte stukken.

Kijk dus goed naar je instellingen en naar het resultaat dat het geeft. De ‘juiste’ belichting volgens je camera, hoeft niet de juiste belichting voor jouw foto te zijn. Belicht dan je foto wat onder door een kortere sluitertijd te kiezen, je diafragma naar een groter getal te zetten óf je ISO waarde naar een kleiner getal te zetten. Je zult zien dat een foto die je maakt terwijl je iets onderbelicht net wat meer kleur geeft aan de lucht!

  • Zonsondergang fotograferen met stralende kleuren

Eén van de belangrijkste elementen bij een zonsondergang is de kleur. De mooie oranje, rode, roze en paarse tinten die de lucht in vuur en vlam zetten. Die kleuren die je ziet, wil je ook overbrengen in je foto. De meeste mensen fotograferen met automatische witbalans. En dat is 9 van de 10x ook een prima optie! Maar voor een écht stralende zonsondergang foto kun je de witbalans beter nog wat aanpassen. Door deze handmatig wat warmer te maken komen de kleuren nog net wat beter over.

Fotografeer je in RAW? Dan kun je dit ook prima achteraf doen. (zelf gebruik ik Adobe Lightroom en Adobe Photoshop). Met een abonnement van €12,0 p/m heb je deze al.(beter als al dat gedoe met de illegale versies….) In Adobe Lightroom heb je twee balkjes om de ‘temperatuur’ en ‘kleur’ mee te regelen. Zo maak je je foto net wat warmer voor die stralende zonsondergang kleuren.

Op diverse camera’s zitten ook voorgeprogrammeerde scènes. Meestal is er ook een scene voor zonsondergangen en zonsopkomsten. In die scene is de witbalans vaak al anders ingesteld voor nog meer warme kleuren en extra verzadiging. Zelf zet ik de witbalans altijd op automatisch. Dit omdat ik alleen maar in RAW foto’s maak. En in Lightroom kun je RAW foto’s compleet aanpassen, dus ook de witbalans.

  • Creëer diepte

Een foto van alleen de lucht is leuk, maar je foto wordt pas echt interessant wanneer je ook iets doet met de voorgrond. Zo krijg je diepte in je zonsondergang foto en vertel je meer een verhaal. Je kunt de voorgrond gebruiken om mensen, gebouwen of planten als silhouet af te beelden wanneer je echt tegen de zon in fotografeert. Of je gebruikt deze elementen voor een mooie compositie terwijl de zon vanaf een andere kant schijnt. Wat je ook doet, het is altijd goed om te denken in lagen. De zonsondergang is dan de achterste laag. En hoe meer ‘lagen’ je toevoegt, hoe meer diepte je beeld krijgt. Denk aan een leuk strandhuisje als middelste laag en wat bloemetjes op de voorgrond.

Op deze manier hoef je ook niet altijd de zonsondergang scherp te fotograferen. Je kunt heel goed de mooie gekleurde lucht gebruiken als onscherpe achtergrond in je foto. De warme kleuren zorgen voor een heel ander gevoel in je foto dan wanneer je diezelfde foto overdag zou maken.

  • Gebruik filters

Maak jij weleens gebruik van filters voor je lens? Met zonsondergang zou je die goed kunnen gebruiken! Denk bijvoorbeeld aan een grijsverloopfilter. Met een grijsverloopfilter verander je de belichting tussen de lucht en de rest van je foto. En op die manier is de balans in je foto vaak stukken beter. Je voorkomt namelijk dat de voorgrond te donker wordt als je de lucht goed belicht en andersom.

Zo’n filter is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten voor ieder objectief. Je schroeft deze net als bijvoorbeeld een Uv-filter en polarisatiefilter op je lens. Je hebt ook systemen waarmee je een houder op je lens schroeft en vervolgens filters hierin kunt schuiven. De zonsondergang fotograferen met een grijsverloopfilter zou ik zeker aanraden. Ik heb hiervoor een filter set van NISI aangeschaft. Het is niet goedkoop, maar de resultaten zijn verbluffend.

  • Probeer lange sluitertijden

Die harde lijnen van dramatische wolken in je foto zijn mooi, maar het is ook leuk om eens te experimenteren met een langere sluitertijd bij zonsondergang fotografie. Hierdoor krijg je weer hele andere soort foto’s. Niet alleen de wolken in je foto zullen (als er wind staat tenminste) veranderen in kleurrijke sluiers in de lucht. Maar ook je voorgrond zal veranderen. Denk aan een zee die plotseling helemaal stil is als een spiegel. Of lichtstrepen door voorbijrijdende auto’s.

Bij een lange sluitertijd moet je wel fotograferen vanaf statief. Of je zet je camera op een andere stevige ondergrond mocht je geen statief tot je beschikking hebben. Als je camera beweegt tijdens de tijd dat de sluiter open staat, dan zal je foto niet scherp worden. Daarom is het altijd goed om een onderwerp in je foto te hebben wat vast staat en wat dus scherp wordt in je foto. De zee en de lucht bewegen, dus een vuurtoren kan bijvoorbeeld goed hiervoor dienen. Maar ook een steen in het water of een strandhuisje zijn voorbeelden van die elementen. Bloemen en planten niet, die bewegen door de wind en zijn dus nooit 100% scherp bij een lange sluitertijd.

Een lange sluitertijd is niet altijd mogelijk wanneer er veel licht is. Zet je diafragma op een groot F-getal (kleine opening), zet je ISO op 100 (of lager als dat kan) en kijk wat je met de sluitertijd kan doen voordat je je foto te licht maakt. Is het niet voldoende? Dan zijn er grijsfilters. Deze werken op dezelfde manier als grijsverloop filters, je schroeft ze dus op je camera. Maar in tegenstelling tot de grijsverloopfilter blijft de balans in je foto gelijk. je hebt alleen meer licht nodig om de foto goed te belichten. En dus gaat je sluitertijd omhoog! Ideaal om toch die foto te maken met bijv. 30 seconden sluitertijd zonder dat je foto overbelicht is. Ziet het eigenlijk als een soort zonnebril voor je objectieven.

  • Zie de zon schijnt door de bomen

Zo’n grote oranje bol op je foto is mooi, maar is zeker niet noodzakelijk voor een mooi foto met zonsondergang. Je kunt de zon ook prima verbergen achter de takken van een bom, een gebouw of achter een ander object in je foto. Op die manier krijg je wel het effect van het felle tegenlicht maar dan wat afgezwakt. Ik ben persoonlijk groot fan hiervan en gebruik het niet alleen met zonsondergang. De zon verbergen maar toch met tegenlicht fotograferen doe ik de hele dag door!

Door vooraf te weten waar de zon onder gaat, kun je ook beter plannen hoe je foto eruit komt te zien. Er zijn zelfs apps die op voorhand berekenen waar de zon precies staat op welk tijdstip van welke dag. Ideaal als je een specifiek beeld in je hoofd hebt wat je wilt maken. Zelf gebruik ik hiervoor de PhotoPills app. Deze app kost iet van €10,00, maar ook dit is het zeker waard. Je kan met deze app de tijden zien van alle maan / zon opkomsten / ondergangen ect. Neem dus zeker eens een kijkje.

  • Wolken liefhebbers

Een zonsondergang fotograferen met heldere lucht is vaak niet zo bijzonder. je krijgt dan minder kleur en de zon is heel fel. Terwijl je foto’s met een dramatische wolkenlucht veel spectaculairder worden! De wolken zorgen voor contrast, diepte en dynamiek in je beeld. Een perfecte zomerdag staat dus niet altijd garant voor een mooie zonsondergang. Het zijn vaak de dagen die wat meer bewolkt zijn of waar af en toe een bui komt waar je ’s avonds kans hebt op een écht mooie zonsondergang. Houd het weerbericht dus goed in de gaten als je specifieke wensen hebt voor je foto.

  1. Zon in de rug

Je hoeft helemaal niet tegen de zon in te fotograferen om een mooi zonsondergang op de foto te zetten. Met de zon in de rug krijg je juist ook mooie beelden. De lucht is soms namelijk nog kleurrijker richting het Oosten dan wanneer je de camera richting het Westen richt. Draai dus je af en toe om, om te zien hoe het uitzicht aan de andere kant is. Het zal je soms verbazen! Als je met de zon in de rug fotografeert moet je wel uitkijken voor je eigen schaduw. Met een ondergaande zon worden schaduwen langer, de kans dat je je eigen schaduw ergens in beeld hebt staan is groot. Houd hier dus rekening mee! Ik spreek uit ervaring……

  1. Wees geduldig

Is de zon onder? Pak dan niet meteen je spullen om te vertrekken. Juist in de periode nadat de zon is verdwenen kleurt de lucht vaak nog wat feller van kleur! Het wordt langzaam donkerder waardoor de kleuren ook beter zichtbaar zijn. Wacht dus nog even geduldig op het perfecte moment. Timing is één van de belangrijkste elementen bij fotografie. Een half uur verschil kan je foto van ‘goed’ naar ‘perfect’ krijgen. Trek er dus wat tijd voor uit bij het zonsondergang fotograferen.

  • Bewerk je foto’s na

Persoonlijk vind ik dat fotobewerking een onderdeel is van fotografie. Bij mij gaat geen enkele foto onbewerkt de deur uit. Niet om de foto rigoureus aan te passen, maar om deze net wat te verbeteren. Soms wat meer of minder contrast. Soms wat aanpassing in de helderheid of de horizon rechtzetten als deze net niet recht is. Deze kleine bewerkingen hebben een groot effect op het eindresultaat. Daarom fotografeer ik altijd in RAW. Bewerkingen doen zijn dan stukken eenvoudiger en de kwaliteit veel beter.

Tot slot:

Een veelgemaakte fout bij zonsondergangfotografie: Zon onder, inpakken en wegwezen. Maar ga niet meteen naar huis als de zon onder is! Meestal komen de mooiste kleuren dan pas tevoorschijn. Geen kleuren? Wel blauw, want je zit nu in het blauwe uurtje.

Veel succes en geniet van de mooie avonden en mooie zonsondergangen. Netflixen kan altijd nog!

Voor vragen / opmerkingen stuurt u mij een mail!

Veel succes !!

 

 

Scroll naar top