Landschappen

Landschapsfotografie

Een sterke landschapsfoto registreert meer dan alleen de omgeving. Een sprekend beeld weet de kijker te verbazen. Hij laat het landschap zien zoals de toeschouwer het zelf nooit opgemerkt zou hebben. Sfeer, licht, compositie en diepte zijn daarbij uiterst belangrijk. Die elementen transformeren een doorsnee foto tot een magisch raam op een uniek moment. Ze nodigen de kijker uit om de omgeving te ontdekken. Dergelijke foto’s ontstaan echter niet zomaar. Aan een mooie landschapsfoto is vaak een grondige voorbereiding voorafgegaan, waarbij je het weer en de omstandigheden perfect moet kunnen inschatten. Daarnaast helpt het ook als je het juiste materiaal op zak hebt én dat je weet hoe het correct te gebruiken. Heb je dit alles aangevinkt op je lijstje, dan rest je nog een goede nabewerking. Kortom: bij een geslaagde foto komt heel wat meer kijken dan een klik op de ontspanknop.

“Als je foto's niet goed genoeg zijn, was je niet dichtbij genoeg”


Afgelopen zomer zijn we een paar dagen naar Natuurpark de hoge Veluwe geweest. Eigenlijk waren we een weekje te laat omdat de paarse heide de mooiste tijd al had gehad. Het is een prachtig stukje natuur.

We noemen het dan ook niet voor niets  “de groene schatkamer van Nederland”.

Esscherven Oisterwijk Nikon Z6-11 i.c.m. 24 - 70 objectief. Exif: 24 mm - f\10 - 1\140 sec - ISO 160
Natuurpark de hoge Veluwe 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 31mm - f/14 - 1/500 sec ISO 100
Natuurpark de hoge Veluwe 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 25mm - f/8 - 1/250 sec ISO 100
Natuurpark de hoge Veluwe 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 35mm - f/12 - 1/500 sec ISO 160
Natuurpark de hoge Veluwe 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 35mm - f/12 - 1/500 sec ISO 160
Natuurpark de hoge Veluwe 2020 Nikon D750 i.c.m. 24-70 objectief. Exif gegevens : 35mm - f/12 - 1/500 sec ISO 160

Kijk voor resterende foto’s in onderstaande galerij. 

Voor tips scrolt u verder naar beneden.

Mooiere landschap foto's met deze tips!

Landschapsfotografie lijkt simpel maar dat is het niet. Het beweegt niet dus je hebt de tijd om het vast te leggen maar toch is het moeilijker dan het lijkt. Een landschapsfoto kan namelijk ook snel saai zijn. Nou, hoe krijg je een spannende landschapsfoto waar je langer naar blijft kijken?  Nu we tijdens de Corona meer gebonden zijn aan ons eigen landje, is dit het perfecte moment om de camera pakken. Ik heb een aantal goede tips voor landschapsfotografie zodat ook jij mooiere landschapsfoto’s kunt maken.

  • Zoek naar de juiste locatie

Over het algemeen ga ik altijd bewust op pad. Ik plan tijd om te fotograferen.

Ik zoek bewust locaties op om te fotograferen. Als ik de paarse heide wil vastleggen, zal ik toch moeten wachten tot eind augustus beginseptember en als ik de bronsttijd van edelherten wil fotograferen, ben ik ook afhankelijk van de periode en locatie. Zo weet ik nu al dat ik dit jaar roofvogels ga fotograferen dus ik doe ik van te voren onderzoek waar ik dat het beste kan doen. Kijk ook vooral op sociaal media want daar zijn natuurlijk talloze mooie locaties te vinden. Maak een lijst met mooie locaties waar jij wilt fotograferen en wanneer.

  • Stel je zelf een aantal vragen als je de juiste locatie gevonden hebt

Over het algemeen maak ik betere foto’s als ik mezelf een deze vragen stel:
• Waar wil ik de aandacht op leggen?
• Waar wil ik dat de kijker naar gaat kijken?
• Wat is het hoofdonderwerp?
• Wat gaat deze foto anders maken dan alle andere foto’s?

Dat zijn best wel wat vragen voor een ‘simpele’ landschapsfoto. Ja, dat klopt maar als je een sterke opname wil, kun je met deze vragen veel meer uit je foto halen. Het voorkomt dat je even snel een foto maakt…..en weer verder gaat. De kans dat je dan met een interessante foto thuiskomt, is namelijk veel kleiner dan wanneer je nadenkt over wat nou eigenlijk vast wilt leggen.

  • Zorg voor een sprekende voorgrond

Een sprekende voorgrond is onmisbaar in een goede landschapsfoto. Dit kunnen één of meerdere stenen zijn, een boom, riet, een muurtje, hoog gras, rotsen enz. Waarom? Het geeft diepte weer. Een platte landschapsopname is veel minder aantrekkelijk om naar te kijken dan een opname met diepte.

  • Kies de juiste diafragma voorkeuze stand

Over het algemeen hoef je voor landschapsfotografie weinig kennis van techniek te hebben. Het is echt niet zo spannend als het lijkt. Bij landschapsfotografie moet bijna alles scherp zijn dus zorg daarom voor een diafragma tussen de F/8 en de F/16. Fotografeer in de diafragma voorkeuze (A of AV), stel de juiste diafragma in. Mocht je meer geoefend zijn, kun je in de M stand fotograferen voor volledige controle van je toestel.

Kies bij voorkeur voor een lage ISO-waarde (100). Met een lage ISO-waarde voorkom je ruis want dat wil je echt niet. Al zijn hier inmiddels al wel goede programma’s voor, denk maar eens aan Topaz DeNoise. Wil je de ISO-waarde laag houden, zal de sluitertijd ook langer worden en zal je misschien gebruik moeten maken van een statief. Door een statief te gebruiken, kun je de ISO-waarde laag houden bij minder goede lichtomstandigheden. Normaliter gebruik ik altijd een statief bij natuurfotografie.

  • Wolken en lucht bij landschapsfotografie

De lucht kan heel zeer bepalend zijn voor een goede landschapsfoto. Een strak blauwe lucht vind ik echt héél erg saai. Hoe saaier de lucht, hoe minder lucht je moet laten zien. Leg dan vooral de nadruk op iets anders in het landschap. Een dramatische lucht of schapenwolkjes kunnen veel toevoegen aan je foto.  Wolken zijn goed! Ik gebruik dan ook voor 90% van mijn landschap foto’s een polarisatie en of een grijsverloopfilter. Dit is een handig hulpmiddel om de lucht er beter uit te laten komen.

  • Fotografeer rond het gouden uurtje

Licht en lichtinval zijn het meest bepalend voor een goede landschapsfoto. Mooi licht zorgt nou eenmaal voor sfeer, kleur, schaduw. Ik ben persoonlijk fan van het gouden uurtje en maak daar graag gebruik van. Ook in het blauwe uurtje kun je erg mooie landschapsfoto’s maken. Dat wil overigens niet zeggen dat je overdag geen mooie landschapsfoto’s kan maken maar midden op de dag is het licht gewoon te hard. Mocht je dus de tijd hebben, probeer dan vooral eens te fotograferen in het gouden uurtje. Dat kan magische plaatjes opleveren.

  • Zoek naar lijnen en patronen

Het menselijk oog is dol op herhaling. We vinden het prettig om naar patronen te kijken. Ga daarom op zoek naar lijnen die helpen om de focus te versterken. Lijnen geven namelijk diepte. Zorg ervoor dat de lijnen richting je onderwerp leiden.

  • Maak gebruik van de regel van derden

Als je een focus, voorgrond en eventuele lijnen hebt gevonden, probeer hier dan een goede compositie van te maken. Ga je voor een hoog of laag standpunt. Waar ga je de horizon plaatsen? Zorg wel dat deze horizontaal is. Ik zie namelijk veel mooie foto’s waarbij de horizon scheef staat, dit is erg jammer. Het is een dingetje dat heel simpel op te lossen is. Probeer eens gebruik te maken van de regel van derden. Deze regel wordt veel gebruikt als er een horizon in het spel is. Door deze regel toe te passen, breng je balans in de foto. Echter, regels zijn er om gebroken te worden dus als je een veel interessantere compositie ziet, maak die dan ook vooral!

  • Doe vooronderzoek

Als je de tijd hebt, ga dan vooral op onderzoek uit. Want hierdoor kun je veel betere foto’s maken. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Je heb tegenwoordig handige apps (PhotoPills) om te kijken wanneer het gouden uurtje of het blauwe uurtje is. Ik maak in Nederland ook gebruik van dergelijke apps en dat is echt ideaal. Je kunt eenvoudig locaties online bekijken via Google Earth of Google Streetview. Ga online op zoek naar mooie afbeeldingen van bepaalde locaties want daar kun je veel van leren qua standpunt, compositie en dergelijke.

  • Gebruik maken van een groothoeklens

Als je met een compact camera fotografeert, zal je het daar mee moeten doen. Ook daar kan je mooie landschapsfoto’s mee makenl! Heb je echter een spiegelreflex of systeem camera, kun je natuurlijk wel van lens verwisselen. Ik ben zelf favoriet van dramatische landschappen. Hoe ruiger het landschap, hoe mooier. Wil je veel landschap, ga dan voor veel groothoek. Ik maak zelf gebruik van een Nikon 10-20 f/4.5 en een Sigma 18-35 f/1.8.

Veel succes !

Scroll naar top