Portfolio

Neem een kijkje in mijn portfolio, en laat mijn foto’s je inspireren.

Je treft hier een overzicht in diversen albums met foto’s van allerlei onderwerpen die ik voor mijn lens heb gehad. Als je een album hebt gevonden die je zou willen bekijken, klik dan op de foto en het album wordt zichtbaar.

Ook staat er meer informatie bij de foto betreft locaties, exif gegevens en achtergrond informatie.

Landschap

Net als bij iedere andere vorm van fotografie is ook bij landschapsfotografie een goede voorbereiding cruciaal. Een landschapsfotograaf zal nooit lukraak op pad gaan in de hoop iets moois tegen te komen. Doen we dat wel dan zijn we overgeleverd aan geluk. En geluk is leuk om bij je te hebben, maar je wilt er niet van afhankelijk zijn. Af en toe een ‘lucky shot’ maken hoort daar niet tussen. Je bent niet toevallig op het juiste moment op de juiste plek. Je bent daar omdat je je goed voorbereid hebt.

Zonsondergang

De dag is bijna voorbij en het zonnetje zakt langzaam weg onder de horizon. Dit is het moment om klaar te staan met je toestel. Het bekende blauwe uurtje breekt namelijk aan. Al kun je vaak niet van een uurtje spreken, het mooie licht schijnt vaak maar enkele minuten over de horizon. Denk ook eens aan opnames met langere sluitertijden i.c.m. de juiste filters. Vooral met langstrekkende wolken en dit alles aan een mooi meer. Dit levert gegarandeerd prachtige plaatjes op.

Vlinders

Ze zijn schattig, kleurrijk en héél beweeglijk… vlinders! Elk jaar opnieuw kijk ik er weer naar uit om deze prachtige insecten te kunnen vastleggen. Ze zijn dan ook bij uitstek één van de meest geliefde insecten op deze wereldbol.

Wanneer de rups zich heeft ontpopt tot een sierlijke vlinder die vrolijk van bloem naar bloem vliegt. Met een beetje geluk blijven ze zelfs even rustig zitten, zodat jij ze kan fotograferen.

Roofvogels

Wie kent ze niet? De buizerd, zwevend op de thermiek of zittend op een paaltje langs de snelweg. De torenvalk, biddend boven een grasberm op zoek naar muizen. Heb je al eens geprobeerd deze majestueuze vogels te fotograferen? Dat is lang niet altijd even makkelijk. 

Roofvogels spreken niet voor niets tot de verbeelding van veel vogelfotografen. Ze staan boven aan de voedselketen en ze stralen kracht en macht uit. Bovendien zijn ze met hun vervaarlijke haaksnavel en stoere blik bijzonder fotogeniek.

Zwart wit

Zwart-wit fotografie is overigens een wonderlijke term want tussen wit en zwart zitten heel wat grijstinten. Van die grijstinten hoef je overigens geen gebruik van te maken. Je kunt je beperken tot zwart en wit. Er ontstaan dan grafische beelden met lijnen en vormen die heel expressief kunnen zijn. 

Bij zwart-wit foto’s spelen contrasten vaak een hoofdrol, maar mooie zwart-wit foto’s kunnen ook gemaakt worden tijdens bijvoorbeeld nevelige omstandigheden. De zwart-wit foto is echt niet saai, maar creëert een heel eigen sfeer. Kleur kan je niet meer afleiden en je hoeft geen mooi weer of veel licht te hebben om hele mooie sfeervolle zwart-wit foto’s te maken.

Urbex

Urbex-fotografie is afgeleid van Urban Exploring. Bij deze tak van fotografie bezoek je verlaten gebouwen en omgevingen die meestal niet opengesteld zijn voor publiek. Deze verboden locaties zijn vaak zo interessant door het verhaal wat ze vertellen. 

De gebouwen zijn jaren gebruikt voor allerlei redenen: van verlaten villa’s tot voormalige ziekenhuizen. Wanneer je je op zo’n verlaten locatie bevindt, voel je de herinneringen en zie je de schoonheid van het verval. Het is belangrijk om rekening te houden met de staat van het bouwwerk, aangezien sommige gebouwen al jaren aan de natuur worden blootgesteld.

Avond fotografie

Fotografie in de avond is heel bijzonder, en dat komt door het licht. Waar veel fotografen naar binnen gaan na de zonsondergang, begint het voor de avond- en nachtfotograaf pas echt. Het licht is dan bijzonder en dat geeft spectaculaire beelden. Het is verbazingwekkend wat de camera wel kan zien wat jezelf niet ziet in het donker. Oefening baart kunst, maar er is zeker geen reden om bang te zijn in het donker!

Zonopkomst

Veel fotografen houden er niet van om heel vroeg in de ochtend op te staan om foto’s te maken van een zonsopgang. Ze draaien zich liever nog een keer om en sparen hun energie om later op de dag foto’s te nemen, liefst bij een mooie zonsondergang.

En natuurlijk kan je bij een mooie zonsondergang ook schitterende foto’s maken. Toch heeft het fotograferen bij zonsopgang een aantal voordelen ten opzichte van zonsondergang en kan het echt de moeite waard zijn om hiervoor vroeg je warme bed te verlaten.

Vogel fotografie

Vogels zijn fascinerende wezens. richt je lens maar eens op een tureluur, goudvink of blauwborst. Eén keer doen en je bent verkocht. Neem van mij aan, een vogel fotograferen is zo eenvoudig nog niet. Een kiekje van veraf is niet al te moeilijk, maar probeer maar eens een bijzondere foto te maken. Dat vraagt veel van je, want vogels fotograferen is een inspannende en complexe bezigheid. En daarom juist zo leuk. Als het zo eenvoudig was, dan was er toch niets aan?

Schotse hooglanders

Schotse Hooglanders, deze grote grazers zijn in verschillende natuurgebieden door het hele land te spotten en zijn een leuk onderwerp voor foto’s. De eerste keren dat je foto’s van Schotse Hooglanders maakt ben je al blij dat je een leuke foto hebt gemaakt. Maar hoe vaker je dit doet, hoe meer je op zoek gaat naar bijzondere momenten. Bijvoorbeeld tijdens verschillende weersomstandigheden. Maar ook van moeders met jonkies, op plekken met een bijzondere achtergrond of wanneer ze in het water zijn.

Wild life

Het fotograferen van wilde dieren spreekt veel fotografen enorm aan. Misschien ligt het aan ons verleden als jager waarbij de spanning van de jacht verslavend werkt. Nu schieten we niet meer met geweren maar met de camera. De spanning is echter hetzelfde. In de studio kun je alles zelf bepalen, alles naar je hand zetten. Landschapsfotografen moeten wachten op het juiste licht en juiste omstandigheden maar dan hebben ze ruimschoots de gelegenheid er iets moois van te maken. Maar dieren? Die kunnen besluiten niet mee te werken, weg te lopen vlak vóór het mooiste shot, de verkeerde kant op te gaan of – het ergste – in de camera te kijken en daarmee laten ze zien dat ze weten dat je er bent.

Macro fotografie

Met macrofotografie kun je alledaagse onderwerpen zo vastleggen dat ze toch bijzonder worden. Doordat je zo dichtbij fotografeert zie je dingen eens in een heel ander perspectief. Macrofotografie is enorm leuk om te doen en geeft heel veel voldoening, maar…. Is soms ook wel een hele uitdaging. Wanneer je een insect fotografeert, heeft het weinig zin om het insect te volgen. Te stalken. In plaats van hopeloos achter die beweeglijke libel aan te lopen is het beter om jezelf te positioneren in een gebied waar de libel geregeld vliegt. En dan wachten… Blijft waakzaam, want de gelegenheid dient zich vanzelf aan.

Bloemen

Yes! Het is weer lente en dat betekent dat we weer bloemen kunnen fotograferen. Natuurfotografie diehards zijn er al mee begonnen, want we hebben de sneeuwklokjes en krokussen al zien komen en gaan. De eerste tulpen komen nu weer op. Bloesem kleurt de bomen.

Dierentuin bezoekjes

Sommigen zien het als een geweldige kans om dieren te fotograferen die ze anders niet van dichtbij zouden kunnen zien, terwijl anderen het als ‘valsspelen’ beschouwen.

Ik vermoed ook dat de reden waarom veel fotografen alleen al bij het idee van dierentuinfoto’s ineenkrimpen is dat ze het te vaak fout hebben zien gaan. Het vastleggen van goede dierentuinfoto’s is een heel ander soort uitdaging dan het fotograferen van dieren in het wild.

Allerlei

In dit album tref je diverse foto’s aan die ik nog een plaatsje moet gaan geven.

High key fotografie

Het is een meestal kleurloze foto die bestaat uit voornamelijk witte
en lichtgrijze tinten. Indien er toch kleur wordt gebruikt zal dit een zweem van lichte pasteltinten moeten zijn.
Felle en verzadigde kleuren worden niet gebruikt. Het is aangewezen dat er een klein donker plekje inzit dit versterkt het witte effect.
Het licht is zeer dominerend, dit betekent niet dat er moet overbelicht worden maar men balanceert op het randje.

Een goeie high key foto wordt gemaakt met het juiste onderwerp, de juiste achtergrond, belichting ( het gebruik van een opvallend
lichtmeter of lichtmeting op een grijs kaart is absoluut nodig) en een goede beeldbewerking (omzetten naar zwart/wit). Een high key foto is helder en licht en associëren we vooral met rust en vredig, blij en vrolijk, zuiver en puur.

Paddenstoelen

In de herfst is het regenachtig. Van regen in de drup, van donkere dagen naar asgrauw weer en na ieder zonnetje meteen weer een hoosbui. Veel fotografen verbijten zich bij dit weer en de afwezigheid van licht, maar juist op dit soort dagen ga ik op pad. Niet alleen is het dan heerlijk stil in het bos. Juist de afwezigheid van zonlicht geeft mij de ultieme mogelijkheid om mijn eigen licht te maken.

Scroll naar top