Portfolio

Neem een kijkje in mijn portfolio, en laat mijn foto’s je inspireren.

Je treft hier een overzicht verdeeld in diversen albums met foto’s van allerlei onderwerpen die ik voor mijn lens heb gehad. Als je een album hebt gevonden, klik dan op de foto en het album wordt zichtbaar.

RS-hutfotografie (23)

Vogelhut fotografie

Het grootste voordeel van fotograferen vanuit een vogelhut is dat je de dieren naar je toe laat komen wat resulteert in erg natuurlijke opnames. Je jaagt de dieren niet voor je uit en je fotografeert ze in hun “normale” doen en in hun eigen habitat. In sommige gevallen zijn er dan ook nog eens mogelijkheden om de “scene” enigszins te beïnvloeden. Daarnaast benaderen de dieren je vaak op korte afstand wat ook weer voordelen geeft m.b.t. de gebruikte lenzen.

SD1_5172

Landschap

Net als bij iedere andere vorm van fotografie is ook bij landschapsfotografie een goede voorbereiding cruciaal. Een landschapsfotograaf zal nooit lukraak op pad gaan in de hoop iets moois tegen te komen. Doen we dat wel dan zijn we overgeleverd aan geluk. En geluk is leuk om bij je te hebben, maar je wilt er niet van afhankelijk zijn. Af en toe een ‘lucky shot’ maken hoort daar niet tussen. Je bent niet toevallig op het juiste moment op de juiste plek. Je bent daar omdat je je goed voorbereid hebt.

2021 (10)

Macro

Macrofotografie is een manier van fotograferen waarbij je kleine onderwerpen groot in beeld brengt. De strikte definitie is dat er sprake is van macrofotografie als de afbeelding op de sensor van de digitale camera even groot is als het gefotografeerde onderwerp. Men spreekt dan ook wel van 1 op 1 fotografie. Op echte macrolenzen zie je deze verhouding 1:1 dan ook altijd vermeld op de lens. In de praktijk wordt de term macrofotografie wat ruimer gebruikt dan de definitie. Alles wat gaat over dichtbij-fotografie wordt in het spraakgebruik aangeduid als macrofotografie.

vlinder fotografie 37

Vlinders

Wanneer er vlinders in de tuin vliegen wordt het vaak gelijk een stuk gezelliger. Mooie kleuren die langzaam van bloem naar bloem vliegen. Deze hele mooie insecten zijn daarom ook zeer geschikt om te fotograferen. Maar waar moet je op letten bij vlinders fotograferen? Vlinders zijn erg snel en wanneer ze vliegen is het lastiger om scherp te stellen. Zelfs als ze op een bloem zitten bewegen de vleugels en blijft het scherpstellen erg lastig. Geduld is daarom een schone zaak als het om vlinderfotografie gaat!

RS-hutfotografie (19)

Roofvogels

Prachtige dieren zijn het, roofvogels. Maar zeker niet makkelijk om op de foto te zetten. Nu zin er in Nederland diversen valkeniers die speciale dagen aanbieden voor fotograven.
Als de vogels vrij kunnen vliegen dan is dit uitermate geschikt voor mooi plaatje van te schieten. Er wordt vaak gevlogen met met uilen, buizerds, valken, gieren, caracara, en diverse soorten arenden.

Screenshot_20211127-212304_Facebook

Lightpainting

Lightpainting is vooral een heel erg leuke en creatieve manier om spectaculaire foto’s te maken. Het betekent letterlijk “schrijven met licht”. Door met een lichtbron voor de camera te bewegen, of door de camera zelf te bewegen. Voorwaarden voor het creëren van een mooi beeld: een lange sluitertijd en een stabiel staande camera. En een (soms ongebruikelijke) lichtbron natuurlijk. Staalwol fotografie, staalwol branden of ook wel lightpainting met staalwol kan spectaculaire foto’s opleveren met lange sluitertijden.

Z6-2_rs_2 (17)

Zon op en ondergang

De dag is bijna voorbij en het zonnetje zakt langzaam weg onder de horizon. Dit is het moment om klaar te staan met je toestel. Het bekende blauwe uurtje breekt namelijk aan. Al kun je vaak niet van een uurtje spreken, het mooie licht schijnt vaak maar enkele minuten over de horizon. Denk ook eens aan opnames met langere sluitertijden i.c.m. de juiste filters. Vooral met langstrekkende wolken en dit alles aan een mooi meer. Dit levert gegarandeerd prachtige plaatjes op.

_PIC1962a

Avond stadsfotografie

In de avond of in de nacht kun je hele mooie foto's maken. Maar voor avondfotografie moet je de nodige voorbereidingen treffen. Eén van de belangrijkste voorwaarden om mooie avond- of nachtfoto’s te maken, is dat je je camera handmatig kunt bedienen. Je weet waar de knoppen zitten en wat ze doen zodat je niet voor verrassingen komt te staan in het donker. Ook een statief mag en kan niet ontbreken bij dit avontuur.
Door de lange sluitertijd die nodig is, is de kans op beweging erg groot. Ook een filter kan handig zijn, maar is niet noodzakelijk.

Ron Frenken fotografie-37

Grote grazers

Schotse hooglanders staan het grootste gedeelte van de dag te grazen, tijdens het grazen krijg je ze niet zo mooi op de foto omdat de kop dan naar beneden is. Je wilt het liefst dat ze naar je kijken of om zich heen kijken. Daarvoor moet je dus echt even geduld hebben. Neem de tijd en wacht op het juiste moment. In de lente krijgen deze dieren kleintjes. Dit kan prachtige foto’s opleveren. Maar pas wel op want ze kunnen dan wel agressief zijn.

Ron Frenken fotografie-20

Vossen en andere dieren

De slimme en kleurige vos ontmoeten en dan ook nog eens kunnen fotograferen is voor vele mensen een droom. De vos is een intelligent dier dat zich als geen ander kan aanpassen aan zijn omgeving. Hij maakt gebruik van de kansen die hij krijgt. Zodoende zijn de vossen in de duinen van Amsterdam dag actief geworden en hebben ze veel van hun natuurlijke schuwheid verloren. Omdat het toch wilde dieren blijven is de kans nooit 100% maar wel heel groot.

error: Content is protected !!
Scroll naar top