Drone

Drone fotografie

 

Fotograferen met een cameradrone geeft een compleet nieuw perspectief op de wereld om ons heen. Je kunt er dan ook heel verrassende beelden mee maken. Een drone wordt door steeds meer natuurfotografen ontdekt als een nieuw instrument.

Fotograferen met een cameradrone geeft een compleet nieuw perspectief op de wereld om ons heen. Je kunt er dan ook heel verrassende beelden mee maken.
Een drone wordt door steeds meer natuurfotografen ontdekt als een nieuw instrument.
Cameradrones zijn vanwege de groothoeklens vooral geschikt om landschappen en opvallende details daarvan te fotograferen. Mijn drone stelt me in staat foto’s te maken vanuit een ander perspectief – foto’s die eerder alleen mogelijk waren vanuit een helikopter, vliegtuig of heteluchtballon.
Daarmee geeft mijn drone extra mogelijkheden, naast mijn spiegelreflexcamera met verschillende lenzen. Als natuurfotograaf ben ik daarbij vooral geïnteresseerd in natuurlijke landschappen met zo weinig mogelijk menselijke elementen (zoals wegen, gebouwen en personen).

In de huidige generatie cameradrones zit een ongelooflijke hoeveelheid techniek verwerkt waardoor ze relatief eenvoudig zijn te bedienen. De meeste cameradrones zijn quadcopters met vier propellers. Met joysticks op een afstandsbediening kun je de positie bepalen: opstijgen en dalen, vooruit of achteruit, naar links of naar rechts, en draaien om de eigen as. Zolang je de joysticks niet aanraakt, blijft de drone precies waar hij is.
Dat laatste is helemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt, want zonder geavanceerde techniek zou je drone door wind, thermiek en zwaartekracht heel snel afdrijven of hoogte verliezen. Dat dat niet gebeurt, maakt de bediening een stuk eenvoudiger.

Op een geïntegreerd beeldscherm of aangekoppelde smartphone of tablet kun je de positie, snelheid, hoogte en dergelijke aflezen. En als de verbinding wegvalt, of als ik op de “Return-to-home” knop drukt, keert mijn drone automatisch terug naar de plek waar hij is opgestegen en zet daar zelf de landing in. Afhankelijk van het model kun je ongeveer 25 tot 35 minuten vliegen op een volle accu.

In de meest gangbare drones is een kleine camera geïntegreerd, al zijn er ook modellen waar je een complete spiegelreflex onder kunt hangen. Het model waar ik nu mee vlieg heeft zo’n geïntegreerde camera (DJI Air S2). Mijn tablet geeft live beeld in HD kwaliteit, zodat ik precies zie wat ik fotografeer. Ook kan ik heel gemakkelijk ISO, diafragma en sluitertijd aanpassen, scherpstellen en het histogram bekijken.
Net zoals met een gewone camera kun je ook meerdere overlappende foto’s maken en later combineren tot een panorama. Als je genoeg foto’s maakt kun je zelfs een compleet 360° panorama maken (waarin je helemaal rondom kunt kijken én recht naar beneden).

De camera is met een gimbal aan de drone bevestigd. Deze 3-assige gimbal compenseert volautomatisch en elektronisch elke beweging van de drone (zoals de schommelingen om de steeds veranderde wind op te vangen). Door de stabiliteit van mijn drone en de kwaliteit van de gimbal heb ik een verrassend stilstaand beeld waarmee ik ook met iets langere sluitertijden scherpe foto’s kan maken.

DJI Air S2 boven de mist tijden zonsondergang 15-01-2020

Fotograferen met een drone

Je ziet het steeds meer, foto en video’s gemaakt met een drone, fotofanaten die hun beelden een nieuwe dimensie geven. Aangezien drones steeds betaalbaarder worden, verwachten we dat deze vorm van fotografie blijft groeien. In dit artikel geven we zes tips aan de beginnende dronefotograaf.

Welke drone moet ik kopen?

Het aanbod van drones is en wordt steeds groter. Bij een speelgoedwinkel koop je voor een paar tientjes al een drone. Hiermee maak je niet de beste foto’s. Mijn advies: spaar verder voor een goede drone. Marktleider DJI heeft op dit moment met zijn instapmodel de ‘Spark’ één van de kleinste drones op de markt mét camera. Natuurlijk afhankelijk van je budget, zou ik vooral kijken naar welk doel je wilt bereiken met je drone. Zelf fotografeer ik met de DJI Spark. Deze drone is klein en makkelijk mee te nemen op reis en tijdens uitjes. Hij kan filmen in 1080p met 30 frames per seconde. Hij is bovendien erg wendbaar. Daarnaast heeft DJI ook de recent uitgebrachte DJI Air 2S en de al wat oudere DJI Mavic Pro. Beide drones zijn wat uitgebreider en ook in staat om in 4K te filmen. Deze drones hebben ook allemaal sensoren om objecten te ontwijken, de nieuwe Mavic Air heeft deze zelfs voor én achter.

 

Leer je drone kennen

Veel mensen gaan de fout in om direct met hun drone het luchtruim te kiezen zonder ook maar een moment geoefend te hebben. Zoek eerst een leeg terrein op om te wennen aan je drone. Zo kan je de besturing goed oefenen en zorgen dat je de gimbal op de drone goed onder de knie krijgt. Nadat je goed om kan gaan met de besturing van je drone, hebben de meeste moderne drones ook een aantal vooringestelde programma’s, zoals follow me. Daarbij volgt de drone je als je bijvoorbeeld fietst. Daarnaast heeft DJI ook wat andere voor-ingestelde programma’s die het makkelijk maken om erg mooie videobeelden te maken.

Foto’s maken met je drone

Voor veel beginnende drone bestuurders zal het wennen zijn om ook foto’s te maken met de drone. Het perspectief is totaal anders dan met je gewone camera. Daar waar je normaal met je camera snel wat plaatjes schiet, zal je bij een drone iets meer tijd moeten nemen. Ik probeer zelf altijd vanuit iedere hoek te kijken wat een mooi beeld kan zijn. Probeer ook zeker te “spelen” met de lijnen die je vanaf boven ziet. Het lijnenspel van gebouwen en bijvoorbeeld boven de zee ziet er van bovenaf heel anders uit dan wanneer je vanaf de grond fotografeert. Een mooi voordeel van je drone is de gimbal, daarmee kan je je camera ook op en neer bewegen. Zo kan je je camera recht naar beneden wijzen. Dat levert verrassende nieuwe perspectieven op. Probeer daar goed mee te spelen en zorg vooral dat je vanuit iedere hoek foto’s maakt zodat je achteraf niet voor teleurstellingen komt te staan en jouw perfecte plaatje mist. Nadat je de automatische modus op je drone volledig onder de knie hebt, kan je ook eens proberen te werken met de “Manual mode”. De bekende M stand op je normale fotocamera zit ook op de drone. Zo kan je nog meer uit je foto’s halen.

 

Gebruik maken van het licht

Licht is een essentieel onderdeel van fotografie. Als je gaat fotograferen met een drone zal dit misschien nog belangrijker worden. De lichtinval van de zon door de wolken kan bijvoorbeeld een prachtig beeld opleveren. Maar ook de laagstaande zon levert erg fraaie beelden op. Zelf maak ik gebruik van de app “GoldenHour”. Via deze app kan je zien of er een mooie zonsopgang of zonsondergang is die dag en of het de moeite waard is om er vroeg, of laat op uit te trekken. De schaduwen op de vroege ochtend zijn vaak ook prachtig. Die leveren heerlijke lijnen op waarmee je met een drone lekker kan spelen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je op de hoogte bent van het weer op de dag dat je er op uittrekt met je drone. En neem vooraf ook alvast een kijkje op je locatie via Google maps. Aangezien Google maps gebruik maakt van satelliet beelden, kan je vooraf van bovenaf al een kijkje nemen op jouw locatie. Markeer vervolgens de plekken die jij tof vindt, zodat je niet nog hoeft te gaan zoeken waar je wilt fotograferen als je eenmaal onderweg bent. Zorg daarnaast altijd dat je accu’s vol zijn en dat je zo nodig nog een powerbank bij je hebt om tussendoor te kunnen laden.

Regelgeving

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de huidige regelgeving van drones. Op veiligvliegen.nl kan je de huidige droneregels bekijken en zien waar je wel of niet mag vliegen. Daarnaast zijn de regels per land verschillend. Verdiep je hierin voordat je op reis gaat. Zo voorkom je nare verrassingen.

DJI Air 2S

" Je beste foto moet je nog maken! "

Favorieten onderwerpen met drone vliegen

error: Content is protected !!
Scroll naar top