Tutorial over de handmatige standen

Uitleg handmatige standen op spiegelreflexcamera’s

 

Zo’n beetje iedere digitale spiegelreflexcamera (DSLR) of analoge spiegelreflexcamera heeft drie of vier standen die handmatig in te stellen zijn. Deze handmatige standen zijn dus niet voorgeprogrammeerd zoals de ‘portret’ ‘landschap’ of ‘sport’-stand maar kun je helemaal vrij gebruiken. Maar wat doen die P, A/AV, S/TV en M standen nou eigenlijk? Ik kan alvast verklappen dat ik 75% van mijn foto’s maak op de M stand.

 

Uitleg handmatige standen op je camera

Fotograferen wordt pas écht leuk wanneer je het beeld in je hoofd ook daadwerkelijk kunt maken. En met op de automatische stand fotograferen is dat niet altijd het geval. In situaties met moeilijker licht of wanneer je speciale wensen voor je foto hebt, is het belangrijk de handmatige standen te begrijpen. Daarom wil ik in dit artikel graag verdere uitleg geven over het gebruik van handmatige standen op je spiegelreflexcamera óf systeemcamera. Eigenlijk voor iedere camera waar je handmatige standen kunt gebruiken. Het is wel belangrijk om eerst goed te weten wat de belichtingsdriehoek inhoudt voordat je verder leest.

 

De M stand (manual)

Door je camera op de M stand in te stellen heb je de meeste instelmogelijkheden. Je geeft zelf aan welke instellingen voor diafragma, sluitertijd en ISO waarde je wil gebruiken. Deze instellingen zijn het belangrijkste voor je foto, maar deze stand is ook meteen het moeilijkste in gebruik. Je moet goed opletten dat je de juiste sluitertijd kiest bij je diafragma of andersom. Let je even niet op? Grote kans dat je foto’s bewogen zijn, of juist over- of onderbelicht. Om het jezelf iets makkelijker te maken kun je ook deze stand gebruiken terwijl je de ISO op automatisch zet. Dan heb je in plaats van 3, nog maar 2 instellingen die je continu in de gaten moet houden. Er zijn zelfs camera’s waarbij je een grens op de ISO kunt zetten zodat hij niet te hoog gaat.

 

De A stand (diafragma)

Met de A of AV stand (afhankelijk van het merk van je camera) bepaal je met welke diafragma instelling je wilt werken. Je diafragma zorgt voor de scherptediepte van je foto. Wil je alles scherp van voor tot achter? Dan gebruik je een diafragma met een hoog getal, bijvoorbeeld f16. Wil je juist zo veel mogelijk onscherp? Gebruik dan een klein getal. De meeste lenzen kunnen niet lager dan f3.5 of f4.0, maar met speciale lenzen (zoals de 50mm f1.8 bijvoorbeeld) kun je tot f2.8 of zelfs f1.8 of f1.4! Jij kiest dus een getal voor je diafragma en je camera bepaalt dan wat de sluitertijd moet zijn. Hierbij let je camera natuurlijk op het beschikbare licht, dus het kan dat je sluitertijd veel te lang is om uit de hand te fotograferen. Door de ISO in te stellen op een hogere waarde pas je dit weer aan.

 

De S stand (sluitertijd)

Deze stand is eigenlijk het tegenovergestelde van de A/AV stand. Hierbij bepaal je namelijk de sluitertijd en past je camera zelf het diafragma aan. Soms wil je iets vastleggen waar snelheid in zit, bijvoorbeeld een dansvoorstelling of iemand op een trampoline. Als je deze personen helemaal ‘bevroren’ wil fotograferen zul je een hoge sluitertijd van zeker 1/350e seconde moeten kiezen, anders zal je onderwerp bewogen zijn. Maar soms wil je juist wél beweging in je foto. Bijvoorbeeld bij het fotograferen van een voorbijrijdende auto (dit heet planning). Hieronder zie je een voorbeeldje hiervan. Zet dan je sluitertijd juist lager. Zet ook bij deze handmatige stand je ISO hoger (of lager) als je camera geen passend diafragma kan kiezen bij je sluitertijd.

 

De P-stand (programma)

Deze stand is het minst zelf in te stellen, maar daardoor juist een goede optie tussen de handmatige standen en de volle automatische stand. In deze stand kun je zelf de ISO instellen. Je camera bepaalt de instellingen van je sluitertijd en diafragma dan voor je. Deze kun je eventueel zelf nog wijzigen. Wat ook handig is aan deze stand is dat je flits niet automatisch open gaat bij weinig licht. Je camera kiest dus instellingen die passen bij het licht dat je tot je beschikking hebt, zonder te flitsen.

 

De bulb stand (lange sluitertijd)

Lang niet iedere camera heeft deze speciale Bulb-stand. Maar mocht je hem wel hebben, dan is het handig om te weten wat je er mee kunt. In deze stand kun je heel creatief met je sluitertijd omgaan! Je kunt hier oneindig lang je sluiter laten open staan, terwijl dat in de handmatige standen vaak maar maximaal 30 seconden is. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de sterrenhemel lange tijd blijven belichten. Of grote Lightpainting kunstwerken maken. In deze stand moet je alle instellingen handmatig instellen. Daarnaast is het van belang dat je je camera op statief of andere stabiele ondergrond hebt staan. En als je het écht goed wilt aanpakken, zou ik een afstandsbediening adviseren, om zo te voorkomen dat er beweging in je beeld komt wanneer je de ontspanknop indruk.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top